Receptek

TÖKMAGOLAJBAN PÁCOLT CSIRKEMELL:

Hozzávalók:

  • 2 db csirkemell filé
  • bazsalikom
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl tökmagolaj

Elkészítése: Felszeljük a csirkemelleket, majd a sóval és a bazsalikommal ízesítjük. Rászeljük az 1-2 gerezd fokhagymát, rácsorgatjuk a tökmagolajat, majd egy éjszakára hűtőben pihenni hagyjuk. Másnap a húsokat a páclével együtt tepsibe tesszük és sütőben, fólia alatt puhára pároljuk, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.


TÖKMAGOLAJOS PARADICSOMSALÁTA:

Hozzávalók:

  • 20 dkg sárga és piros koktélparadicsom
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregano
  • 2 ek tökmagolaj
  • és ízlés szerint csípős paprika

Elkészítése: A hozzávalókat felszeleteljük és összekeverjük a fűszerekkel és a tökmagolajjal.


TÖKMAGKRÉM:

Hozzávalók:

  • 15 dkg pucolt tökmag
  • 3 ek tökmagolaj

Elkészítése: A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd kávédarálóban megőröljük. A sóval és az olajjal alaposan összekeverjük, majd pirítósra kenve elfogyasztjuk.


KLASSZIKUS TÖKMAGOLAJOS SALÁTA:

Hozzávalók:

  • fejes saláta
  • tépő saláta
  • endíviasaláta
  • kínai kel saláta
  • tökmagolaj

Elkészítése: A salátaleveleket a szokásos módon készítsük elő (az endíviát és a kínai kelt csíkokra vágjuk). Tökmagolajjal, sóval és ecettel pácoljuk. Aki kimondottan stájer módon szereti, tehet hozzá szétnyomott vagy apróra vágott fokhagymát, vagy egy kevés fokhagymaport.


 PARASZTSALÁTA TÖKMAGOLAJJAL:

Hozzávalók:

  • 1 kis fej saláta
  • 2 paradicsom
  • 300 g főtt parasztsonka
  • 3 evőkanál tökmagolaj
  • 2 zöldpaprika
  • 4 evőkanál almaecet
  • 100 g morzsolt kukorica
  • só és bors
  • 100 g zöldbab
  • 2 keményre főtt tojás
  • 1 vöröshagyma

Elkészítése: A salátát mossuk meg, jól csepegtessük le és helyezzük egy tálba. A parasztsonkát vágjuk széles csíkokra, adjuk hozzá a felaprított hagymát és főtt zöldséget, a kockára vágott paprikát és paradicsomot. A szétnyomott fokhagymát, sót, borsot és tökmagolajat keverjük bele a salátába. Végül adjunk hozzá ecetet és a kemény tojásokkal díszítsük.


TÖKMAGOLAJOS KECSKESAJT SALÁTA:

Hozzávalók 4 főre:

  • fél fej jégsaláta
  • 15 dkg kecskesajt
  • 15 dkg sonka (érlelt vagy füstölt)
  • 1 ek balzsamecet
  • tökmagolaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítése: A hozzávalókat felcsíkozzuk, és egy nagy tálban összekeverjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk a balzsamecettel és a tökmagolajjal. Pirítóssal tálaljuk.


BABGÁNICA:

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarkabab
  • 5 dkg hajdina liszt
  • 1 e.k. tökmagolaj

Elkészítése: A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap 1 liter vízben feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha megpuhult, leszűrjük, de a főzővizet nem öntjük ki. A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk. A babot burgonyanyomóval kissé összetörjük, majd összekeverjük a pirított liszttel. Felöntjük egy pohárral a bab főzővizéből és összefőzzük (ízlés szerint több vizet is önthetünk hozzá). A pürét a tányérokba szétosztjuk, tökmagolajjal meglocsoljuk és meghintjük frissen őrölt borssal.