Receptek

TÖKMAGOLAJBAN PÁCOLT CSIRKEMELL:

Hozzávalók:

  • 2 db csirkemell filé
  • bazsalikom
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl tökmagolaj

Elkészítése: Felszeljük a csirkemelleket, majd a sóval és a bazsalikommal ízesítjük. Rászeljük az 1-2 gerezd fokhagymát, rácsorgatjuk a tökmagolajat, majd egy éjszakára hűtőben pihenni hagyjuk. Másnap a húsokat a páclével együtt tepsibe tesszük és sütőben, fólia alatt puhára pároljuk, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.


TÖKMAGOLAJOS PARADICSOMSALÁTA:

Hozzávalók:

  • 20 dkg sárga és piros koktélparadicsom
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregano
  • 2 ek tökmagolaj
  • és ízlés szerint csípős paprika

Elkészítése: A hozzávalókat felszeleteljük és összekeverjük a fűszerekkel és a tökmagolajjal.


TÖKMAGKRÉM:

Hozzávalók:

  • 15 dkg pucolt tökmag
  • 3 ek tökmagolaj

Elkészítése: A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd kávédarálóban megőröljük. A sóval és az olajjal alaposan összekeverjük, majd pirítósra kenve elfogyasztjuk.


KLASSZIKUS TÖKMAGOLAJOS SALÁTA:

Hozzávalók:

  • fejes saláta
  • tépő saláta
  • endíviasaláta
  • kínai kel saláta
  • tökmagolaj

Elkészítése: A salátaleveleket a szokásos módon készítsük elő (az endíviát és a kínai kelt csíkokra vágjuk). Tökmagolajjal, sóval és ecettel pácoljuk. Aki kimondottan stájer módon szereti, tehet hozzá szétnyomott vagy apróra vágott fokhagymát, vagy egy kevés fokhagymaport.


 PARASZTSALÁTA TÖKMAGOLAJJAL:

Hozzávalók:

  • 1 kis fej saláta
  • 2 paradicsom
  • 300 g főtt parasztsonka
  • 3 evőkanál tökmagolaj
  • 2 zöldpaprika
  • 4 evőkanál almaecet
  • 100 g morzsolt kukorica
  • só és bors
  • 100 g zöldbab
  • 2 keményre főtt tojás
  • 1 vöröshagyma

Elkészítése: A salátát mossuk meg, jól csepegtessük le és helyezzük egy tálba. A parasztsonkát vágjuk széles csíkokra, adjuk hozzá a felaprított hagymát és főtt zöldséget, a kockára vágott paprikát és paradicsomot. A szétnyomott fokhagymát, sót, borsot és tökmagolajat keverjük bele a salátába. Végül adjunk hozzá ecetet és a kemény tojásokkal díszítsük.


TÖKMAGOLAJOS KECSKESAJT SALÁTA:

Hozzávalók 4 főre:

  • fél fej jégsaláta
  • 15 dkg kecskesajt
  • 15 dkg sonka (érlelt vagy füstölt)
  • 1 ek balzsamecet
  • tökmagolaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítése: A hozzávalókat felcsíkozzuk, és egy nagy tálban összekeverjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk a balzsamecettel és a tökmagolajjal. Pirítóssal tálaljuk.


BABGÁNICA:

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarkabab
  • 5 dkg hajdina liszt
  • 1 e.k. tökmagolaj

Elkészítése: A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap 1 liter vízben feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha megpuhult, leszűrjük, de a főzővizet nem öntjük ki. A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk. A babot burgonyanyomóval kissé összetörjük, majd összekeverjük a pirított liszttel. Felöntjük egy pohárral a bab főzővizéből és összefőzzük (ízlés szerint több vizet is önthetünk hozzá). A pürét a tányérokba szétosztjuk, tökmagolajjal meglocsoljuk és meghintjük frissen őrölt borssal.


TÖKMAGLISZTES ALMÁS SÜTI

Hozzávalók:

  •  4 tojás,
  • 3 bögre (kb. 50 dkg ) megpucolt, kockázott alma
  • ¾ bögre (18 dkg) cukor
  • 1 bögre (15 dkg) sima liszt
  • 1 bögre ( 13 dkg) Maroslele Aranya tökmagliszt
  • ½ bögre (12dkg) Maroslele Aranya napraforgóolaj
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 kiskanál szódabikarbóna

Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosra keverjük, beleöntjük az olajat, a liszteket (amikbe előzően belekavartuk a szódabikarbónát és a fahéjat) és a végén beleforgatjuk az almát. 26 centis tortaformába öntjük és 180 fokon kb. 50 percig sütjük.

1 bögre 2,5 dl


RÉPA TORTA

Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 1,5 bögre liszt
  • 1 bögre Maroslele Aranya napraforgó olaj
  • 1,5 bögre cukor
  • 2 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál só
  • 10-15 dkg Maroslele Aranya dióliszt
  • 10 dkg mazsola
  • 50 dkg reszelt sárgarépa

Elkészítés: A lisztet, a sót, a fahéjat és a sütőport összekeverjük. A tojásokat, az olajat, a cukrot és a vaníliás cukrot is jól összekeverjük. A lisztes és a tojásos keveréket fakanállal egybekeverjük. A masszába belekeverjük a diólisztet, a mazsolát és a reszelt répát. Az egészet kivajazott, morzsával kiszórt tortaformába öntjük. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 50-55 percig sütjük. Akkor jó, ha a tetejét megnyomva rugalmasnak tűnik a tészta.


MÁKOS-SZILVALEKVÁROS SÜTEMÉNY

Hozzávalók:

  • 25 dkg házi szilvalekvár (vagy reszelt alma),
  • 10 dkg margarin,
  • 12 dkg cukor (vagy tetszőleges mennyiségű édesítőszer),
  • 4 tojás,
  • 10 dkg mákliszt,
  • 1 teás kanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 cs. sütőpor (vagy 1 mokkás kanál szódabikarbóna)

A szilvalekvárt 10 evőkanál meleg vízzel kikavarom (vagy lereszelem az almát, és nem nyomkodom ki a levét).

A tojás sárgáját cukorral (édesítővel) és margarinnal habosra kavarom.

A máklisztet elkeverem a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal és a sütőporral.

Először a szilvalekvárt belekavarom a tojásos masszába. Aztán ehhez hozzáadom a máklisztet. A végén a 4 tojás fehérjének felvert habját keverem bele.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütöm. (Tűpróbáig)